Golfbaan Landgoed Welderen is een moderne landgoed golfbaan, gelegen tussen de karakteristieke agrarische gebieden van Elst (Gld).
Golfbaan Landgoed Welderen
NLadviseursWelkom op Golfbaan Landgoed Welderen
Golfbaan Welderen is uniek om zijn openheid en aansluiting op het omliggende agrarische gebied: fruitboomgaarden, oevers met knotwilgen en uitzicht op omliggende weilanden waar koeien en schapen grazen.
De golfbaan geeft op een kleine 63 hectare ruimte aan 18 volwaardige holes, 9 oefenholes, een drivingrange en andere oefenfaciliteiten. Dit alles op voormalig agrarisch gebied. De golfbaan heeft een commercieel oogmerk en is dan ook geen verenigingsbaan. Samen met Golfbaan Blijenbeek in Noord Limburg, vormen deze twee banen een cluster onder de naam: Golfen op een Landgoed.
Op Welderen is ook Golfclub Welderen actief. Deze vereniging verzorgt het bijhouden van de handicap, geeft theorielessen, neemt GVB examens af, organiseert wedstrijden, damesdagen en herendagen.
Beheerplan Online
Dit online beheerplan leidt de ontwikkeling van beplanting en natuurlijke elementen richting het gewenste eindbeeld. Een belangrijke doelstelling is kwaliteitsvergroting te realiseren en meer continuïteit brengen in het beheer van de golfbaan. Bij de totstandkoming van het beheerplan is overleg gevoerd met het management en greenkeeping van Golfbaan Landgoed Welderen.
Landgoed Golfbaan Welderen
De golfbaanarchitect
Golfbaan Welderen is geïnitieerd door de heren Gert Jan en Dirk Jan Vink en ontworpen door de architect J. Eschauzier. De baan is aangelegd in 1995. In de afgelopen jaren is er door Jol Golf Design een aantal renovaties doorgevoerd.
Gerard Jol
Gerard Jol, oprichter van Jol Golf Design, heeft zich als landschapsarchitect gespecialiseerd in de architectuur van golfbanen. Vanuit een ruime ervaring met het inrichten van grote recreatiegebieden heeft hij aan de wieg gestaan van de grootste golfbaan in West Europa; Spaarnwoude bij Haarlem. Hij is in Engeland geschoold in de golfarchitectuur en werd daarna lid van het European Institute of Golf Course Architects (E.I.G.C.A.) Het internationale gezelschap heeft o.a. als taak de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering van golfbanen te garanderen.
Michiel van der Vaart
Michiel van der Vaart (1971) heeft na een viertal jaar te hebben gewerkt bij MTD de mogelijkheid gekregen om samen te werken met Gerard Jol (2002) Michiel is een gepassioneerd golf baan ontwerper die veel affiniteit heeft met cultuurgeschiedenis en geschiedenis in het algemeen en tracht dit in zijn ontwerpen te verwerken. Hij heeft liefde voor natuur, ecologie en een ruime planten kennis samen met de passie voor de golfarchitectuur en ‘verstand van mooi en lelijk!’ Michiel is een single Hc golfer die erg geniet van een ronde golf.
De baancommissie
Het doel van de baancommissie is het steeds verder te verbeteren van de kwaliteit van de golfbaan. De huidige samenstelling van de baancommissie is als volgt:
Dirk Jan Vink - Directeur Golfbaan Landgoed Welderen
Kim Arns - Manager Golfbaan Landgoed Welderen
Ronald van Os - Hoofdgreenkeeper Golfbaan Landgoed Welderen en Golfbaan Landgoed Bleijenbeek
Henk Buurman
Hans Emmen
Marc van Woesik - Voorzitter
Het onderhoudsteam
Het onderhoud aan de golfbaan wordt uitgevoerd door een enthousiast team van greenkeepers onder leiding van hoofdgreenkeeper Ronald van Os.
Het greenkeepersteam zorgt dagelijks voor het in topkwaliteit houden van de holes. Hierbij hebben zij hulp van een groep enthousiaste Wajong-jongeren als assistent greenkeepers.
De landschappen van Welderen
De golfbaan is opgebouwd uit verschillende zones met een eigen uitstraling.
Rond de entree is de sfeer parkachtig en onderhouden, zoals je op een landgoed rond de hoofdgebouwen mag verwachten. Er staan veel verschillende boomsoorten en het geheel ziet er verzorgd en gastvrij uit.
Ten oosten van de entree is de boomgaardzone. Hier zijn verschillende oude fruitboomgaarden te bewonderen. Aan de westzijde is de sfeer meer gesloten door afwisselende beplantingsvakken en solitaire bomen langs de holes. Hoe verder je van het clubhuis af komt, hoe opener het gebied wordt. Waterpartijen en uitzicht om de omliggende open akkers en weilanden zorgen voor een weids uitzicht van de golfbaan naar buiten toe.
De bodem onder de golfbaan
In het oostelijke deel van de golfbaan heeft een rivierarm gelopen van de Rijn. Een deel van deze voormalige rivier krijgt ook in de huidige situatie nog gestalte door de aanwezige waterpartij.
De bodemopbouw is kenmerkend voor het rivierengebied en bestaat uit jonge rivierafzettingen. In belangrijke mate is dit lichte klei en zavel. Beide grondsoorten hebben erg goede eigenschappen voor fruitteelt en akkerbouw en andere vormen van productie.
De nattere plekken zijn van oudsher in gebruik voor veeteelt. In het westen van de baan is het verkavelingspatroon meer kleinschalig dan aan de oostelijke kant van de golfbaan. Deze andere kavelstructuur heeft te maken met het grondwaterpeil. Kleinere kavels duiden in dit geval op nattere grond. Bovendien zijn de kavelscheidingen op het drogere gedeelte niet allemaal sloten, maar ook deels hagen.
Op de nattere gronden is meer veeteelt geweest en op de drogere gronden meer akkerbouw. Ook de naamgeving op historische kaarten onderschrijft deze overgang van nat naar droog. Er komt de naam Hollander broek voor. Broek werd vaker toegepast in namen wanneer het nattere gronden betrof. In heel Nederland is dit van toepassing.
Verleden en heden
Het terrein waarop Welderen is gesitueerd is in de loop van de tijd in gebruik geweest door verschillende eigenaren en pachters. Zo is na faillissement van een van de eigenaren het terrein met opstallen verkocht aan het Burgerweeshuis. Dit is ook de huidige eigenaar van de gronden. Na deze verkoop hebben er verschillende pachters gebruik gemaakt van het terrein.
Voor de aanleg van de golfbaan heeft er met name akkerbouw en veeteelt plaats gevonden. Zo heeft er een bekende paardenfokkerij gezeten. Na de WOII kwam het gebied in erfpacht bij de familie Vink die het tot op de dag van vandaag exploiteert. De boerderij die op het erf heeft gestaan is als gevolg van een brand, na de WOII gesloopt.
Golfbaan Welderen is aangelegd in 1995. De golfbaan geeft op een kleine 63 hectare ruimte aan 18 volwaardige holes.
Het landschap uitgelegd
De waarde van natuur voor golf
Plant en dier spelen een grote rol in het beheer en onderhoud van de golfbaan. De golfbaan is opgedeeld in onderdelen waarbij ieder beheertype een eigen ecologische functie en waarde heeft. Op de meer intensief onderhouden spelelementen is de ruimte voor plant en dier natuurlijk beperkt. Direct daarbuiten neemt de waarde echter al fors toe.
Op de golfbaan komen plantvakken voor met boomvormers die passen bij de ondergrond zoals zomereik, ruwe berk, zwarte els, schietwilg, gewone es en hollandse iep.
De waterpartijen worden gevormd door vijvers, poelen en randsloten. Langs deze waterpartijen lopen oevers met bloeiende planten en riet. Dit vormt een geschikt biotoop voor diverse vogelsoorten en insecten.
Daarnaast is er extensief beheer grasland aanwezig met een kruidenrijke vegetatie.
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de voorkomende soorten planten en dieren op de golfbaan. Soortgroepen waarvan waarnemingen worden bijgehouden zijn vogels, vaatplanten, vlinders, libellen en juffers, reptielen en amfibieën, zoogdieren, vissen en andere waterdieren.
De rol van de natuur is dus groot en zelfs leidend, met oog voor de hoofdfunctie van het terrein: golf. Middels het GEO-certificaat is deze zorg geborgd in beleid én uitvoering.
Open water
Watervoerende sloten en vijvers worden onder de noemer open water gecategoriseerd. De aanwezigheid van open water is van grote invloed op het landschap. Kenmerkend voor dit terreintype is dat het veel openheid geeft en op diverse manieren het spel beïnvloed; als hindernis maar ook als esthetisch element. Daarnaast biedt het veel vogels, vissen, amfibieën en insecten een thuis.
Oever
Oevers zijn lijnvormige elementen die de overgang vormen van water naar land. De plassen en slootjes op de golfbaan bieden ruimte aan verschillende typen oever. Een afwisseling van hoge en lage begroeiing creëert een interessant landschap en leefgebied. Riet is weliswaar de dominante plantensoort, maar soorten als grote lisdodde, echte koekoeksbloem, egelskop en andere bloeiende soorten komen veelvuldig in de oevervegetatie voor.
Ruigte
Een bloemrijke kruidenvegetatie geeft een afwisselend beeld. Afhankelijk van de locatie zullen kruiden van natte of droge ruigte domineren.
Bloemrijke graslanden vormen een belangrijke bron van voedsel voor insecten zoals vlinders en bijen, door de aanwezigheid van blad, nectar en andere voedingsstoffen. Vogels en kleine zoogdieren profiteren van deze vegetatie als schuil- en foerageergebied. De zaden van de planten voorzien ook in het najaar nog in voedsel. Er komen veel verschillende plantensoorten voor.
Solitaire boom en knotwilg
Solitaire bomen
Door de hele baan heen wordt gebruikgemaakt van solitairen en groepen solitairen. De intensiteit van solitairen is het hoogst dicht bij het clubhuis en wordt minder naarmate de locatie verder van het clubhuis af ligt. De bomen zijn van goede vitaliteit en hebben hun kenmerkende groeivorm, die ontstaat door de vrije uitgroei zonder beperking van andere beplantingen. De bomen versterken het beeld dat de zone, waarin zij staan, kenmerkt.
Knotwilgen
Kenmerkend object in het agrarisch gebied zijn de knotwilgen. De circa 3 meter hoge wilgen staan langs lijnvormige elementen als watergangen, perceelgrenzen of paden.
Plantvak
De plantvakken op Golfbaan Landgoed Welderen zijn afhankelijk van de locatie meer open of juist gesloten. Een diversiteit aan soorten en leeftijden biedt een gevarieerd eindbeeld. Omdat de natuurwaarde een belangrijk aspect is, is het overgrote deel van de bomen en struiken inheems.
Naast de gewenste zonering in het terrein is er een opdeling in verschillende typen beplanting. Er wordt onderscheid gemaakt in drie hoofdtypen: gesloten, half-open en open beplanting.
De delen die het verst van het clubhuis verwijderd liggen worden gekenmerkt door een meer open karakter. Dit is te zien aan de mindere aanwezigheid van plantvakken en de openheid in de plantvakken. Dichter naar het clubhuis toe zijn meer plantvakken met, op plaatsen deze het golfspel niet hinderen, gesloten karakter.
Natuurlijk Welderen
De waarde van natuur voor golf Open water Oever Ruigte Solitaire boom en knotwilg PlantvakNatuurlijk Welderen
GEO gecertificeerd
Golf Environment Organization
Committed to Green is een programma dat is ontwikkeld om golfbaanbeheerders te stimuleren bewust om te gaan met natuur en milieu. Na het doorlopen van het programma kan de internationale certificering door de Golf Environment Organization (GEO) worden aangevraagd. dit duurzameinitiatief wordt ondersteund en erkent door de Europese Golf Associatie, de Royal & Ancient Golf Club of St Andrews, de PGA European Tour, de Federatie van Europese Golf Greenkeepers Associatie (FEGGA), de Federatie van Europese Golfbaanarchitecten en de Europese Commissie. Aan de hand van zes thema's wordt gewerkt aan duurzaamheid en kwaliteit:
- Landschap en biotopen
- Water
- Energie en hulpbronnen
- Product- en ketenbeheer
- Milieukwaliteit
- Mens en samenleving
Na het doorlopen van het GEO-certificeringsproces en een bezoek van een door de Golf Environment Organization aangestelde auditor, toetst een panel van deskundigen of de golfclub overeenkomstig de criteria uitvoering heeft gegeven aan het natuur- en milieuprogramma en wordt het GEO-certificaat uitgereikt.
GEO op Golfbaan Landgoed Welderen
In juni 2009 is het CtG-certificaat uitgereikt aan de golfclub, in 2010 is dit certificaat omgezet naar het internationale GEO-certificaat. in 2014 ontving de golfbaan de verlenging voor dit duurzame certificaat.
De golfclub committeert zich hiermee aan een verantwoord natuur- en milieubeheer. De rapportage die hier aan ten grondslag ligt, omhelst een aantal maatregelen die worden verweven in dit beheerplan. Gedurende de planvorming worden elementen regelmatig getoetst aan de uitgangspunten van dit certificaat.
Duurzaamheid en natuur
Golfbaan Landgoed Welderen is gelegen in het rivierengebied ingeklemd tussen de Nederrijn en de Waal. De golfbaan heeft in het grotendeels agrarische en verstedelijkte gebied een belangrijke functie als groene zone. Door de rijke bodem is de soortenrijkdom beperkt, maar de plantengroei overvloedig.
Een drempelwaarde om GEO-gecertificeerd te raken is het navolgen van de geldende groene wet- en regelgeving en om met zorg om te gaan met de aanwezige natuurwaarden op de golfbaan. Golfbaan Landgoed Welderen committeert zich aan het op de hoogte blijven van welke (beschermde) soorten op de golfbaan voorkomen. Ook zijn er locaties ingericht als rust- en overwinteringsplekken voor onder andere vogels, insecten en amfibieën.
Letten op verbruik
Water
Om het verbruik van water zoveel mogelijk te beperken is het clubhuis van de golfbaan voorzien van moderne en besparende apparatuur zoals een computer gestuurd irrigatiesysteem en aanpassingen in de sanitaire voorzieningen.
Ook zijn voor de spelelementen grassoorten gekozen die goed groeien op de aanwezige bodem, waardoor minder beregening en bemesting nodig is. Voor het beregenen wordt grondwater gebruikt.
Energie
Het clubhuis is voor een deel voorzien van besparende apparatuur. Zo is zuinige verlichting geïnstalleerd en zijn er bewegingsmelders geplaatst. De golfclub heeft de ambitie om de komende jaren meer besparingsmogelijk onderzoeken. Ook is er een oplaadput voor elektrische fietsen geplaatst en wordt er een oplaadpunt voor elektrische/hybride auto’s geplaatst.
De verbruikscijfers van water en elektriciteit in het clubhuis en op de golfbaan worden jaarlijks bijgehouden.
Zorg voor milieu
Golfbaan Landgoed Welderen werkt volgens de wet- en regelgeving omtrent milieuzorg. Zo worden machines bijvoorbeeld afgespoten op een vloeistofdichte ondervloer, die aangesloten is op een olie/vet afscheider. De gevaarlijke stoffen die nodig zijn voor het onderhoud worden tot een minimum beperkt, en zorgvuldig opgeslagen. Bovendien wordt er gewerkt met kleine voorraden zodat de milieurisico’s relatief laag zijn.
Door een goede afstemming van de bemesting op de vitaliteit van het gras en het gebruik alleen toe te passen bij optimale weersomstandigheden wordt uitspoeling in het oppervlaktewater zoveel mogelijk voorkomen. Om te controleren of er inderdaad geen verslechtering van de oppervlaktewater kwaliteit plaatsvindt wordt de kwaliteit hiervan jaarlijks gemeten en geanalyseerd.