Golfclub de Semslanden is een golfbaan aan de voet van de Hondsrug. Wij leggen de lat hoog om u een ultieme golfervaring te geven. Neem een kijkje op onze baan en ontdek welke plannen we hebben voor de golfbaan, de club en de golfomgeving.
Golfclub de Semslanden
NLadviseurs"De Semslanden is een echte ledenclub. Een plek waar je naartoe gaat voor de sportieve uitdaging èn voor de gezelligheid. De drempel is laag, ook voor gasten en nieuwe leden. De Semslanden is een actieve club. Voor iedereen is er wel een wekelijkse inloopwedstrijd: heren, dames, mixed, greyhounds, jeugd, dal-uur-leden, etc. En natuurlijk hebben we regelmatig één- of meerdaagse toernooien die we vaak afsluiten met een etentje in ons restaurant.
Ik nodig u graag uit op onze mooie golfbaan."
- Karst Hoogsteen, bestuurslid -
Beheerplan Online
Op Beheerplan Online presenteert Golfclub de Semslanden haar visie en ambities. Om vorm te kunnen geven aan onze ambities hebben we een beheerplan laten maken door NLadviseurs. In dit plan staan de stappen beschreven die we moeten nemen in het beheer om onze ambities te verwezenlijken. We nemen u daarin graag mee in Beheerplan Online.
Golfclub de Semslanden
Onze club is genoemd naar het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. En binnen onze vereniging vindt u het beste van beide terug: Groningse bondigheid en daadkracht gecombineerd met Drentse gemoedelijkheid en gastvrijheid. Gasten en nieuwe leden voelen zich direct bij ons thuis.
Landschap van de Semslanden
De Semslanden ligt in een uniek overgangsgebied van de hoge Hondsrug naar het prachtige Hunzedal. In ons beheer willen we meer aandacht besteden aan de uiterlijke kenmerken van dit landschap, zodat ze voor iedereen herkenbaar zijn en zo een extra demensie geven aan uw ervaring van het golfbaanlandschap.
Spel van de Semslanden
De kaders waarbinnen het golfspel zich afspeelt willen we dus optimaal maken, dat betekent dat het spel zelf hier kwalitatief nog een stapje hoger mag wat ons betreft. Hoe we dat aanpakken? Lees verder bij Spel van de Semslanden.
Golfclub de Semslanden
- Uitgemeten golfplezier -
"Zoals Jan Sems zijn linie trok, Zoo gaan de wegen door het land:Rechtuit-rechtaan, geen kronkelweg, Van 't Klooster tot aan Hoogezand"- Herman de Boer (1945) -
De naam Semslanden verwijst naar de Semslinie, de grenslijn die de landmeters Johan Sems en Johan de la Haye in 1615 vaststelden tussen de provincies Drenthe en Groningen. Deze grens was nodig omdat duidelijk moest worden welke provincie de veengronden mocht ontginnen. De Semslinie is de oudste lijnrechte grens ter wereld en nog altijd terug te vinden op de landkaart.
De Semslanden is het gebied waar deze lijn getrokken werd. Een gebied dat Groningers en Drenten met elkaar delen. Vroeger met strijd, maar tegenwoordig in goede harmonie.
Onze golfclub is daar misschien wel de beste voorbeeld van. De club werd opgericht door “Knoalsters” uit de Groninger veenkoloniën, maar is gelegen aan de voet van de Drentse Hondsrug. Onze eerste lus heet “Hondsrug” en verwijst naar het hoge Drentse zand. De tweede heet Boerveen, een verwijzing naar de Groningse veenkoloniën. Nog elk jaar wordt de Groningen-Drenthe Match gespeeld, waar teams uit beide provincies het tegen elkaar opnemen.
Ook de sfeer in de club bevat het beste van beide: Groningse bondigheid en daadkracht, gecombineerd met Drentse gemoedelijkheid en gastvrijheid. Wie bij de Semslanden binnenloopt -- als gast of als nieuw lid -- voelt zich direct welkom en opgenomen in de club.
Het bestuur
Ons bestuur staat garant voor de kwaliteit die u van onze golfclub en golfbaan mag verwachten. Graag stellen we het bestuur van de golfclub aan u voor:
- Christoph de Jong - voorzitter
- Marijke Otten - secretaris
- Nico Janssen - penningmeester, directeur BV
- Rob Bootsma - bestuurslid
- Karst Hoogsteen - bestuurslid, directeur BV
- Riemer Thalen - bestuurslid
- Jurry Swart - bestuurslid
De greenkeeping
Ons team van professionele greenkeepers houdt de golfbaan in topconditie. Elke dag weer doen ze er alles aan om er voor te zorgen dat de holes optimaal bespeelbaar zijn, zodat u een onvergetelijke ronde kunt golfen.
Hoofdgreenkeeper Arie Wiechertjes is al sinds 1998 betrokken bij het beheer van de golfbaan. Met oog voor details weet hij de kwaliteit van de grasmat elke dag weer naar een hoger niveau te tillen.
Betrokkenen
De golfbaan is een ontwerp van Eschauzier & Thate dat in 1989 werd gerealiseerd. De tweede negen holes zijn later getekend door Gerard Jol en werden in 1999 geopend. Golfbaanarchitect Michiel van der Vaart is nog steeds bij de golfbaan betrokken.
Naast het bestuur, de greenkeeping en de verschillende commissies, wordt er door de golfclub regelmatig externe expertise ingevlogen. Zo is NLadviseurs sinds 2016 betrokken om de club te voorzien van advies op het gebied van duurzaamheid en natuurbeheer.
over de golfbaan
Duurzaamheid op de Semslanden
Golfclub de Semslanden draagt zorg voor het milieu en de natuur op de golfbaan. Om ervoor te zorgen dat het beheer ook op een verantwoorde manier gebeurt, zetten we het thema 'duurzaamheid' hoog op de agenda.
Om die reden willen we de komende tijd toewerken naar het behalen van het GEO-certificaat. Dit internationaal erkende certificaat toetst golfbanen op hun inspanningen voor het milieu, water, natuur en het daarbij betrekken van de omgeving.
Wet- en regelgeving
De golfclub
Tussen Hondsrug en Hunzedal
Tussen de linies Hondsrug en Hunzedal strekt de golfbaan Semslanden zich uit. Daar waar mensen honderden jaren geleden twistten om een grensgebied, liggen de Hondsrug en het Hunzedal al eeuwen gemoedelijk zij aan zij. Hoogten en laagten, zandgronden en veengronden geven een mooie afwisseling in het landschap. Een afwisseling die zich vertaalt in verschillende vegetaties en die karakteristiek is voor de golfbaan. De Semslanden kenmerkt zich niet door één landschapsbeeld, maar het bestaat met recht uit meerdere ‘landen’.
Voor de golfer is het mooi wanneer hij tijdens zijn spel bemerkt dat hij door verschillende ‘landen van Sems’ trekt. Het benadrukken van de specifieke kenmerken van het landschap helpt hierbij. Zo (her)ontdekt u de schoonheid en de gevarieerdheid van het oeroude landschap en zult u de plek gaan kenmerken als typisch Drents.
Daarom willen het beheer zo uitvoeren, dat het typische landschap van de Hondsrug en het typische landschap van het Hunzedal meer zichtbaar worden op de golfbaan.
Hondsrug
Zandige bodems zorgen voor roughs met wuivend gras
Hunzedal
Eeuwen geleden was het Hunzedal onderdeel van een uitgestrekt en ontoegankelijk veengebied. Een dal dat uitgesleten is door oeroude rivieren en vervolgens opgevuld met dekzand in de laatste ijstijd.
De zone 'Hunzedal' kenmerkt zich door openheid
Drentse natuur
Semslandse soorten
Op de Semslanden kunt u tijdens een ronde golf een groot aantal verschillende planten en dieren tegenkomen. Er leven bijzondere vogels, insekten en plantsoorten.
Dieren
- groene specht (rode lijst)
- ransuil (rode lijst)
- visdief (rode lijst)
- huiszwaluw (rode lijst)
- geelgors
- goudvink
- icarusblauwtje
- eikenpage
- zwartsprietdikkopje
- diverse heidelibelsoorten
- wezel
Planten
- blaassilene
- grote kaardenbol
- brede wespenorchis
- rietorchis
- gele lis
- zwanenbloem
Bijzondere bomen
- sierkers
- moerascypres
- rode esdoorn
- zwarte noot
- treurwilg
- vleugelnoot
Ontginning en bewoning
De Semslanden ligt in een eeuwenoud veenontginningsgebied. Al vanaf de 11e eeuw kwam de veenontginning in Nederland op gang en werd het veen systematisch en op grote schaal afgegraven. Typerend voor het veenontginningslandschap zijn de rechte verkavelingen, rechte paden en rechte sloten. De sloten werden gegraven om het veen te ontwateren en de paden om turf af te voeren. Deze structuren in het landschap zijn nog tot in de jaren ’80 aanwezig geweest, voordat de ruilverkaveling plaatsvond.
Gasselternijveen en omgeving
Het dorp Gasselternijveen, gelegen nabij de golfbaan, is gesticht door landbouwers uit Gasselte die zich vestigden op de zandruggen langs de Hunze. In deze regio hielden de boeren veel vee.
Omstreeks 1635 begonnen de inwoners van Gasselte met het ontginnen van het veen als nieuwe bron van inkomsten. Deze venen waren in gemeenschappelijk bezit van de markegenoten, waarvan de meerderheid in Gasselte woonde.
Om de gewonnen turf te kunnen vermarkten, werden er steeds meer kanalen aangelegd in het noorden van Nederland. Gasselte en Gasselternijveen profiteerden van de verlenging van het Stadskanaal (een belangrijke vaarweg tussen Veendam en Ter Apel). Doordat de lokale kanalen van Gasselte omstreeks 1840 konden aansluiten op het grotere Stadskanaal, werd het transport van veen ineens gemakkelijker. Hierdoor ontwikkelde de binnenvaart in de regio zich sterk, in 1912 stond Gasselternijveen op de vierde plaats van Nederland wat betreft de hoeveelheid aanwezige binnenvaartschepen.
Aan het begin van de twintigste eeuw liepen de binnenvaart en turfwinning langzaam terug. Uiteindelijk werd het verbindingskanaal tussen Gasselternijveen en Stadskanaal in de jaren ‘70 van de twintigste eeuw gedempt.
Cultuur op de golfbaan
Sporen van het vroegere landgebruik zijn op de golfbaan vrijwel niet meer zichtbaar. Wel zijn nog enkele geheimen uit het verleden te ontdekken. Zo heeft de oude spoorlijn ten zuiden van de golfbaan zijn spoor nagelaten in het landschap. Hoewel de bielzen en stalen rails zijn verdwenen en vervangen door asfalt, verraadt de kaarsrechte Hunzelaan de sporen uit het verleden. Vanaf hole 6 en 12 kunt u de oude spoordijk nog zien liggen.
Wanneer u richting de golfbaan rijdt, is de kans groot dat u over de ‘Kostvlies’ rijdt. De naam Kostvlies hoort bij het gehucht dat omstreeks 1850 werd gesticht. Kostvlies is een verbastering van ‘Kost Vleesch’, verwijzend naar de moeizame ontginningsgeschiedenis. De beukenlaan van Kostvlies is al zichtbaar op kaarten uit 1900. Het is echter niet duidelijk of de bomen op de kaart ook de huidige beuken zijn. Vanaf de green van hole 5 hebt u mooi zicht op deze oude bomen.
Bosvakken (10,5 hectare)
Bossen die naast het golfspel liggen worden vrijgehouden van struiken, jonge bomen en hogere kruiden door regelmatig te maaien. Dit zorgt ervoor dat u een afgeweken golfbal makkelijker terug vindt.
Op plekken waar het bos niet direct naast het golfspel ligt, mag de natuur meer haar gang gaan. Hier vindt u bos met bloeiende struiken en een rand van hogere kruiden.
De bossen van de Semslanden verschillen van karakter waardoor geen enkel bos er hetzelfde uitziet. Zo zijn er bossen met boomsoorten die vooral voorkomen op vochtigere gronden van het Hunzedal en bossen met soorten die zich thuis voelen op hogere en drogere gronden van de Hondsrug.
- Eiken-berkenbos (te vinden in de zone Hondsrug);
- Eiken-beukenbos (te vinden in de zone Hondsrug);
- Gemend bos (droge variant, te vinden in de zone Hondsrug);
- Elzen-essenbos (te vinden in de zone Hunzedal);
- Gemengd bos (vochtige variant, te vinden in de zone Hunzedal).
Solitaire bomen (565 bomen)
Solitaire bomen zijn bomen die vrij staan van andere bomen of zijn geplant in een rij of laan. Deze bomen vallen op doordat ze vaak goed zichtbaar zijn voor golfers of doordat ze een andere kleur blad of bast hebben. Omdat deze bomen meestal op plekken staan waar een golfer loopt (bijvoorbeeld naast de fairway of tee), is het belangrijk dat deze bomen gezond en veilig zijn. Om die reden worden de bomen regelmatig gecontroleerd.
Solitaire bomen die op rustige plekken staan, zijn aantrekkelijk voor vogels of vleermuizen om te wonen. Daarom schakelt de golfclub een ecoloog in wanneer onderhoud aan de boom nodig is. De ecoloog kan vaststellen of er dieren in de boom wonen. Wanneer dat het geval is, geeft hij advies op maat voor het onderhoud van de boom zonder dat de dieren daar hinder van hebben.
Bloemrijk grasland (5,6 hectare)
Bloemrijke graslanden, ook wel natuurrough genoemd, geven het hele jaar door kleur aan de golfbaan. In het voorjaar en de zomer zorgen bloeiende soorten voor kleur en voedsel voor bijen en vlinders. Op de golfbaan komen in de bloemrijke graslanden bijzondere en beschermde soorten voor, denk bijvoorbeeld aan de rietorchis of de kaardenbol.
Om ervoor te zorgen dat de graslanden bloemrijk en gevarieerd blijven, maaien de greenkeepers deze jaarlijks. Het maaisel halen ze weg om verrijking van de bodem te voorkomen. Want als dat gebeurt, zouden bijzondere soorten kunnen verdwijnen. Door deze beheermaatregel kunt u ieder jaar weer genieten van de kleurenpracht.
Oevers (8 kilometer)
Oevers vormen de overgang tussen water en land. Het zijn bijzondere en veranderlijke locaties omdat door het jaar heen waterstanden schommelen. Hierdoor komen er plant- en diersoorten voor die zich zowel op het land als in het water thuis voelen. Op de Semslanden komt u verschillende soorten oevers tegen. Ieder oevertype heeft zijn eigen kenmerken.
Gemaaide oever: Deze oever is begroeid met gras en wordt kort gemaaid om ervoor te zorgen dat golfers zicht hebben op de hole. Deze oevers liggen vaak dwars op het golfspel.
Extensieve oever: Een extensieve oever heeft een natuurlijkere uitstraling. Er komen diverse soorten grassen, kruiden en soms ook riet voor. Deze oevers liggen aan de rand van het golfspel en daarbinnen.
Natuurlijke oever: De natuurlijke oever wordt begroeid door hogere kruiden zoals de lisdodde. Doordat deze overs vaak buiten het golfspel liggen vormen ze het leefgebied van kikkers, vlinders en vogels.
Waterpartij (1,9 hectare)
Op de Semslanden komt u op veel plekken water tegen in de vorm van vijvers, poelen of sloten.
De vijvers kunnen begroeid zijn met waterplanten zoals gele plomp of kroos en zorgen voor mooie uitzichten over de golfbaan. Poelen verschillen van vijvers, omdat deze niet in verbinding staan met andere wateren. Zowel vijvers als poelen worden vrijgehouden van jonge bomen in de oever en slib op de waterbodem om ervoor te zorgen dat de waterpartijen niet dicht groeien.
De sloten op de golfbaan zorgen voor de afvoer van regenwater. De randsloten worden door het Waterschap onderhouden.
Heide
Heide komt op de Semslanden op een paar plekken voor. Deze paarse kleine struiken zijn spontaan verschenen op de golfbaan en geven in de zomer en herfst kleur aan de golfbaan. Niet alleen oogt heide mooi, deze vegetatie past ook bij het historische landschap van de Hondsrug en is belangrijk voor bijen, vlinders en vogels.
De golfclub heeft dan ook de wens om de hoeveelheid heide te vergroten op plekken waar deze uit zichzelf opkomt.
Zuiver spel
Het spel op de Semslanden kenmerkt zich door de uniforme kwaliteit van de holes en de doorlopende bespeelbaarheid van de baan. Iedere hole is uitdagend voor de gevorderde speler, maar door meerdere aanspeelroutes ook geschikt voor de beginnende speler. De hindernissen zoals bunkers, rough en water zijn goed zichtbaar en zorgen naast een spannende ronde golf ook voor de aankleding van de hole. Voor de beginnende golfer en spelers die hun spel willen verbeteren zijn er diverse oefenfaciliteiten. Dit kan bestaan uit het oefenen van het chippen, putten of bunkerslag of een ontspannen ronde op de par 3 baan.
"Zoals Jan Sems zijn linie trok, Zoo gaan de holes door deze baan: Rechtuit-rechtaan, geen kronkelweg.Van 't clubhuis tot waar je af moet slaan."
- parafrase op Herman de Boer (1945)-
Greens (0,77 ha.)
Voorgreens en aprons (0,66 ha.)
De voorgreen ligt als een strook kort gemaaid gras voor de green en vormt als het ware de ‘ingang’ naar de green. De apron ligt rondom de green en sluit naadloos aan op de voorgreen. De voorgreen en apron worden iets hoger gemaaid dan de green, maar het spelen van de bal met een putter is mogelijk.
Tees (44 - 0,6 ha.)
De tee is het onderdeel van de golfbaan waar de golfer zijn bal afslaat richting de hole. Doordat de golfer hier met een krachtige slag de bal zover mogelijk probeert te slaan, ondervinden tees veel stress en slagschade. Het is dan ook een van de meest intensief gebruikte delen van de golfbaan.
Fairways (8,8 ha.)
De fairway is de weg van de tee naar de green. De fairway varieert in lengte, afhankelijk van de par van de hole en kan zowel recht zijn als ‘geknikt’ (dogleg). Een speler die afslaat van de tee komt meestal terecht op de fairway als een ‘tussenstop’, met uitzondering van de par 3 holes. In de fairways kunnen hindernissen voorkomen zoals bunkers, waterpartijen of zelfs bomen die het spel nog uitdagender maken.
Bunkers (59 stuks - 0,5 ha.)
Op de golfbaan van de Semslanden komen twee soorten bunkers voor: fairwaybunkers en greensidebunkers. De bunkers vormen hindernissen voor het golfspel en zijn strategisch geplaatst om het golfspel uitdagend te maken.
Driving range en oefenfaciliteiten
Op de driving range oefenen zowel beginnende golfers als professionals het golfspel. Golfclub de Semslanden beschikt over een driving range van 2 hectare groot, compleet met overdekte en open afslagplaatsen, diverse targets en een ballenautomaat.
De spelelementen
De holes bestaan uit verschillende onderdelen; de spelelementen. Ieder spelelement vraagt om een eigen manier van beheer dat erop gericht is de grasmat gezond te houden. Op Golfclub de Semslanden voert de greenkeeping niet alleen kwaliteitsmonitoringen uit om de gezondheid van het gras te meten, maar zorgen zij er ook voor dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen.
- Greens;
- Voorgreens en aprons;
- Tees;
- Fairways;
- Semi-rough;
- Bunkers.
Technische systemen
Naast het dagelijkse beheer zorgen de technische systemen ervoor dat de grasmat in topconditie blijft.