Drentsche Golf & Country Club
NLadviseurs"Welkom op onze Drentsche Golf & Country Club. Wij voorzien u graag van alle gemakken en staan garrant voor een onvergetelijke ronde golf. Of u nu pas bent gestart met golfen, of het spel al meester bent, op onze golfbaan wordt u telkens weer verrast. Door onze vele evenementen is er voor jong en oud genoeg te beleven. Wilt u een complete golfervaring? Blijf dan slapen in onze golflodge. Of kom binnen voor alleen een kopje koffie.
Bij ons is iedereen welkom. Bij ons komt u tot rust."
Beheerplan online
Op Beheerplan Online presenteert de Drentsche Golf & Country Club (hierna DGCC genoemd) haar visie en ambities. Om vorm te kunnen geven aan onze ambities heeft Nladviseurs in onze opdracht een beheerplan voor ons opgesteld. In dit plan is beschreven welke stappen wij moeten nemen om tot het gewenste eindresultaat van onze visie te komen. We nemen u daarin graag mee in Beheerplan Online.
De Drentsche Golf & Country Club
Te gast zijn op de DGCC is een beleving waarin comfort en rust centraal staan. We willen dat onze gasten zich thuisvoelen en bieden dan ook tal van faciliteiten om te kunnen genieten van een ronde golf. Hoe? Dit leest u in het gedeelte over 'Drentsche Golf & Country Club'.
Het landschap
De diversiteit aan verschillende soorten natuur is groot op de Drentsche. Dit brengt veel verschillende vormen van beheer met zich mee. Lees in 'het landschap' alles over het landschap en de bijzondere natuur op onze golfbaan.
Het golfspel
Een baan van uniforme kwaliteit, daar moet u als speler op kunnen rekenen. Daarvoor is gedetailleerd beheer nodig. In het gedeelte 'het golfspel' leest u hoe we dit doen.
Reload & refresh
De Drentsche Golf & Country Club heeft 900 leden, en richt zich met name op de zakelijke wereld. De hectiek van het bedrijfsleven is snel vergeten wanneer u arriveert op de weidse, natuurlijk ingerichte golfbaan.
De DGCC heeft een rustige, zakelijke, maar ook warme uitstraling. Comfort en klasse zijn elementen die overal terug te vinden zijn. Van de inrichting van het clubhuis tot de koffie in uw kopje. Een plek waar veel geslaagde zakelijke ontmoetingen plaatsvinden. De baan en het clubhuis vormen de perfecte omgeving om tot inspirerende gesprekken te komen. Lopend over de baan wordt de geest geprikkeld en de zintuigen geactiveerd. Zo wordt golf meer dan een spel.
Deze ontspannende manier van bezig zijn wil de DGCC verder faciliteren en uitbreiden door de mogelijkheid om langer op de baan te blijven te vergemakkelijken met het realiseren van camperplaatsen. De mogelijkheid om volledig op te laden op de golfbaan was er al in de vorm van de Golf Lodge, maar opladen in je eigen camper biedt natuurlijk ook waardevolle perspectieven.
De DGCC wil het verblijf van de gasten zo aangenaam mogelijk maken, zodat ze uitgerust en vol nieuwe ideeën weer op pad kunnen.
DGCC
Golfvereniging De Drentsche is opgericht in september 2002 en heeft de schitterende golfaccommodatie van de Drentsche Golf & Country Club BV te Zeijerveen als thuisbasis.
- De BV is als exploitant verantwoordelijk voor het dagelijkse management van de accommodaties en staat in nauw contact met het bestuur en de verschillende commissies van de golfvereniging.
De greenkeeping
Het onderhoud van de golfbaan wordt uitgevoerd door een professioneel team van greenkeepers onder aansturing van hoofdgreenkeeper Chris Kombrink. Zijn scherpe oog voor detail en kwaliteit zorgt ervoor dat de grasmat optimaal wordt beheerd.
Elke dag zorgen de greenkeepers er voor dat de golfbaan er op zijn best bij ligt zodat golfers onverstoord kunnen genieten van een ronde golf.
Betrokkenen
De golfbaan is ontworpen door Gerard Jol en Michiel van der Vaart van Jol Golf Design. Door contact te houden met de architecten blijft het oorspronkelijke ontwerp duidelijk aanwezig.
Naast de BV, het onderhoudsteam en diverse commissies maakt de DGCC gebruik van externe expertise. Zo is NLadviseurs sinds 2016 betrokken op het gebied van duurzaamheid en natuur- en landschapsbeheer.
Onze Drentsche golfbaan
De Drentsche Golf & Country Club is gelegen in het Drentse Zeijerveen, ten noorden van Assen. De percelen vallen onder de gemeente van Tynaarlo.
De golfbaan bestaat uit een wedstrijdbaan van 27 holes, een negen holes par 3 baan en een driving range met 24 afslagplaatsen, putting green en chipping green. De golfbaan is ruim van opzet en beslaat maar liefst uit 140 hectare aan spelelementen, graslanden, waterpartijen en bos. Kenmerkend voor de Drentsche Golf & Country Club is de ruime opzet en grote hoeveelheid bossen, maar liefst 40 hectare is begroeid met bomen.
De golfbaan is ontworpen door Gerard Jol en Michiel van der Vaart (Jol Golf Design). Zij ging de uitdaging aan om drie verschillende golfparcours te vormen, ieder met een eigen karakter. Zo zijn er klassieke bosholes (witte golflus), parkbosholes (gele golflus) en open holes rondom waterpartijen (witte golflus). De Drentsche Golf & Country Club werd opgericht in 2002 en opende zijn deuren in 2005.
Zorg voor natuur en landschap
De Drentsche Golf & Country Club is gelegen op een schitterende locatie. Op de golfbaan komen diverse soorten landschap en natuurwaarden voor. Dit is niet alleen aantrekkelijk als decor voor golf, maar heeft een belangrijke functie voor de biodiversiteit.
De Drentsche voelt zich verantwoordelijk voor het behouden en verbeteren van deze natuurwaarden. Daarom staat duurzaam beheer centraal in onze dagelijkse bedrijfsvoering.
Om actief werk te maken van deze duurzame gedachte, werkt de Drentsche Golf & Country Club toe naar het behalen van het GEO certificaat. Dit internationaal erkende certificaat toetst golfbanen op hun inspanningen voor milieu, water, natuur en het daarbij betrekken van de omgeving.
Zorg voor het milieu
Bij de dagelijkse werkzaamheden en grotere ingrepen op de golfbaan, hebben we te maken met diverse wet- en regelgeving. Een onderdeel van de wetgeving is de 'groene wetgeving' voor het behoud en de verbetering van de natuurlijke elementen en de flora en fauna op de golfbaan. Om te laten zien dat we ons houden aan deze regels, werken we met protocollen om de habitats van kwetsbare dieren en planten te beschermen en te optimaliseren.
De faciliteiten op de golfbaan moeten volgens de lokale wetgeving van gemeente en provincie voldoen aan bepaalde richtlijnen. Ook wat dit betreft wil de club zich steeds toetsen of de regels op de goede manier worden nageleefd. Om dit te doen voeren we regelmatig overleg met de gemeente Tynaarlo.
Ten slotte hebben we als exploitant de verplichting om te voldoen aan de strenge eisen van de Wet Milieubeheer. Dit geven we invulling door alleen geschoold personeel aan te nemen op de golfbaan, zodat er gegarandeerd veilig en milieubewust gewertk wordt op de golfbaan.
Drentsche Golf & Country Club
Landschap in symbiose
De Drentsche Golf & Country Club beschikt over een ruim ingerichte golfbaan, gelegen op een gevarieerd terrein waarin besloten bos en openheid elkaar afwisselen. Deze afwisseling brengt een diversiteit aan verschillende sferen met zich mee.
Wat opvalt bij deze golfbaan is dat veel elementen met elkaar in verbinding staan of elkaar op een natuurlijke manier opvolgen. Zo wil DGCC veel aandacht gaan besteden aan het zichtbaar maken van de vier seizoenen. Elk seizoen gaat zorgen voor een eigen kleur en karakter van de golfbaan. Deze kleuren volgen elkaar als vanzelf op.
Verder ligt de golfbaan in een strategisch waterwingebied. Het water dat uit de grond wordt gehaald, wordt in de toekomst mogelijk als drinkwater geserveerd en volgt daarmee zijn natuurlijk verloop. Als we kijken naar de verschillende landschapsvormen zien we een eenheid in verscheidenheid. Het bosrijke gedeelte, het parkachtige gedeelte en de ruimte van de weiden en waterpartijen; alles uniek, maar wel in symbiose met elkaar.
De vier sfeerzones
De golfbaan van de Drentsche heeft op dit moment drie golflussen en een par-3 golfbaan. Ieder van deze lussen heeft een eigen thema, een eigen verhaal en vormt hiermee een eigen sfeerzone. Het onderscheid tussen de verschillende sfeerzones zal de komende jaren versterkt worden. Hierdoor kunt u iedere golfronde genieten van een ander landschap.
Het Drentsch bos
Beleef het bos met zijn schaduwrijkheid en luwte. De golfer zal worden omringd door gevarieerd bos waarin diersoorten als de goudvink en de wezel te vinden zijn. Er is voldoende beschutting van weer en wind, met voldoende doorkijkjes door de bosrand heen.
Om deze eigenschappen te behouden en te versterken, gaan we de komende jaren open plekken in het bosvak creëren voor een natuurlijke spontane ontwikkeling van het gebied en voor het maken van doorkijkjes. Door het dunnen van bomen in de bosvakken krijgen andere boomsoorten meer ruimte.
Het Park
Beleef afwisseling en opvallende landschappelijke elementen in deze sfeerzone. Bloemrijke weiden en boomgroepen zullen de holes sieren. Zichtlijnen naar de directe omgeving van de golfbaan zorgen voor aan afwisseling van open en gesloten landschap. Iedere hole staat u straks een nieuwe verrassing te wachten.
De parkachtige sfeer willen we graag versterken door meer gelaagdheid en diversiteit aan te brengen in de struweelvakken. Dat kan door struiken te verwijderen en af te zetten. Verder richten we ons op het verder ontwikkelen en uitbreiden van bloemrijk grasland en heide.
De Oudheide
Beleef de ruimte in deze zone waarin kruidenrijke graslanden en grote waterpartijen zorgen voor zicht op de holes en op de omgeving. Hier is de speler blootgesteld aan weer en wind en vormt water de grootste uitdaging voor het golfspel. Door de toekomstige uitbreiding en verbetering van de bloemrijke rough zal deze zone een belangrijk leefgebied voor wilde bijen en vlinders gaan vormen.
Ook in deze zone zullen we door gericht beheer het bloemrijk grasland en heide uitbreiden. De monotone bosvakken van zomereik willen we zo beheren dat er meer diversiteit en gelaagdheid in komt wat zorgt voor een meer natuurlijk karakter.
Het Arboretum
Beleef de bijzondere bomen van het Arboretum tijdens een ronde golf op de par-3 baan. De kleur en diversiteit van de verschillende bijzondere boomsoorten gaan zorgen voor een onvergetelijke ronde golf op deze korte holes.
Het Arboretum vraagt om goed afgewogen beheer. De komende periode zullen een aantal solitaire bomen vervangen worden door boomsoorten die passen in dit landschap en bij het bodemtype.
Afwisselende natuur
- Bos;
- solitaire bomen en boomweiden;
- bloemrijke graslanden (droog en vochtig, plaatselijk met heide);
- open water;
- oevers;
- struweel.
Soorten op de Drentsche
Tijdens uw ronde golf op de Drentsche Golf & Country Club kunt u genieten van het spel, de verschillende landschappen en natuurlijk van uw gezelschap. De grote verscheidenheid aan bossen, graslanden, waterpartijen, oevers en struiken zorgt er voor dat verschillende soorten planten en dieren zich thuis voelen op de golfbaan. Wanneer u tijdens het spelen goed kijkt en luistert, kunt u de onderstaande soorten tegenkomen.
Dieren
- grote bonte specht;
- koekoek;
- geelgors;
- kleine karekiet;
- oranje zandoogje;
- sint-Jacobsvlinder;
- weidebeekjuffer;
- alpenwatersalamander;
- wezel;
Planten
- echtduizendguldenkruid;
- dubbelloof;
- veenpluis;
- dopheide;
- kleine ratelaar;
Bijzondere bomen
- moseik;
- zilveresdoorn;
- steeneik;
- amberboom;
- eenbladige es;
- treurberk.
Ontstaansgeschiedenis
Het gebied waarop Assen en de omliggende dorpen zijn gebouwd, wordt al sinds de steentijd bewoond. Ongeveer 5000 jaar geleden vestigden de eerste boeren zich op de Looneresch en bouwden daar hunebedden.
Aan het begin van de dertiende eeuw liet de bisschop van Utrecht een klooster bouwen nabij Coevoorden. Doordat het klooster geplaagd werd door wateroverlast besloten de kloosterlingen het klooster op een andere plek te herbouwen. Zo ontstond de zogenaamde Mariënkamp tussen de huidige dorpen Witten en Rolde. De lokale bevolking noemt deze nederzetting ‘Hassen’ of ‘Assen’.
Zeijerveen, het buurtschap waar de golfbaan nabij is gelegen, is ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw toen er werd begonnen met de vervening van het gebied ten westen van Assen. In 1937 was de ontvening voltooid en bleven verkavelde percelen over die in een noord-zuidelijke richting liggen. Deze percelen gebruikten de boeren voor de akkerbouw.
Oude elementen
Het bos dat in het midden van de golfbaan is gelegen, bekend als het ‘verzetstrijdersbos’ is een van de historische relicten op de golfbaan en staat al aangegeven op kaarten uit 1900.
Oorlogsmonument
In dit verzetstrijdersbos is een oorlogsmonument aanwezig dat is opgericht ter nagedachtenis aan Albert Bijlsma en Roel Oosting, twee verzetsmannen die hier op 18 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Het gedenkteken is bereikbaar via het Schoolpad (zandpad), rechts van de ingang van de golfbaan.
Roel Oosting uit Westdorp bevoorraadde onderduikers in Assen en omgeving met bonkaarten en voedsel. Toen het werk in Assen voor hem te gevaarlijk werd, zou hij van plaats ruilen met Albert Bijlsma uit Doetinchem. Tijdens het inwerken van Bijlsma werden beide mannen gearresteerd. Oosting, die bij de familie Taatgen aan de Steendijk was ondergedoken, zei bij het verhoor dat hij in een hol in de bossen bij Norg woonde. Toen hij deze plek niet kon aanwijzen, werden de verzetsmannen door leden van de Sicherheitsdienst in het Heukersbosje gefusilleerd.
Aboretum
De golfbaan ligt voor een deel naast het Arboretum Assen. Dit arboretum startte in 1997 om een bomentuin te ontwikkelen met bomensoorten uit Amerika, Azië en Europa. In 2005 werd het arboretum officieel in gebruik genomen.
Waterwingebied
De gronden van de golfbaan zijn lange tijd in gebruik geweest als waterwingebied.
Bossen (46 hectare)
Op de Drentsche Golf & Country Club is veel bosoppervlak te vinden. Het bos beslaat ongeveer 46 hectare. Er zijn golfbanen die in hun totale oppervlakte niet eens aan die omvang komen. Dat geeft wel aan hoe groot het oppervlak aan bomen en bos is. Doordat de Drentsche zo ruim is opgezet, ligt een deel van de bossen niet dichtbij het spel. Op deze plekken mag de natuur meer haar gang gaan. Hier vindt u bos met bloeiende struiken en een rand van hogere kruiden. Bossen die wel naast het golfspel liggen worden vrijgehouden van struiken, jonge bomen en hogere kruiden door regelmatig te maaien. Dit zorgt ervoor dat u een afgeweken golfbal makkelijke terug vindt. In bossen is het nodig om af en toe bomen weg te halen. Dit voorkomt dat de bomen te veel met elkaar gaan concurreren, wat slecht is voor de gezondheid van de bomen.
Bostypen
De golfbaan is heel gevarieerd in samenstelling. Hierin zijn 4 sfeerzones te herkennen met ieder een eigen karakter. Dit specifieke karakter is dus al aanwezig op de baan, maar willen we door het uitvoeren van bepaalde beheermaatregelen meer gaan benadrukken. Dit kan onder andere door de verschillende bostypen extra aandacht te geven. Zo willen we voor elk bosvak de soorten bepalen die in dit bosvak passend zijn. De soorten die daar niet passen, zullen door middel van beheer geweerd worden.
Afhankelijk van de plek op de golfbaan, bestaat een bosvak uit verschillende soorten.
Het Drentsch bos In deze sfeerzone komen beuk, berk, eik, haagbeuk, grove den en fijnspar voor. Aanvullend zijn er ook lariks, esdoorn en winterlinde te vinden.
Het Park Het park wordt gekenmerkt voor een diversiteit aan boomsoorten. Van inheemse soorten als beuk, berk en eik tot soorten met een hoge sierwaarde zoals Amerikaanse eik, zoete kers, robinia en iep.
De Oudheide In het open landschap van de Oudheide komen weinig bomen voor. De exemplaren die voorkomen, sluiten aan bij het landschap. Dit zijn els, berk en plaatselijk eik of wilg.
Het Arboretum Hier zijn bijzondere boomsoorten te zien zoals moseik, eenbladige es, robinia en zwarte berk.
Bomen (295 stuks)
Solitaire bomen zijn bomen die vrij staan van andere bomen of zijn geplant in een kleine groep, rij of laan. Deze bomen vallen op doordat ze vaak goed zichtbaar zijn voor golfers of doordat ze een andere kleur blad of bast hebben. Omdat deze bomen meestal op plekken staan waar een golfer loopt (bijvoorbeeld naast de fairway of tee), is het belangrijk dat deze bomen gezond en veilig zijn. Om die reden worden de bomen regelmatig gecontroleerd.
Solitaire bomen die op rustige plekken staan, zijn aantrekkelijk voor vogels of vleermuizen om te wonen. Voor het beheer is het van belang om te weten waar de vaste rust- en verblijfplaatsen van de vogels en zoogdieren zich bevinden. Deze zijn namelijk het gehele jaar beschermt door de wet. Daarom schakelt de golfclub een ecoloog in wanneer onderhoud aan de boom nodig is. De ecoloog kan vaststellen of er dieren in de boom wonen. Wanneer dat het geval is, geeft hij advies op maat voor het onderhoud van de boom zonder dat de dieren daar hinder van hebben.
struweel (2,5 hectare)
Een beplantingsvak waar alleen struiken staan, wordt ook wel struweel genoemd. Op de Drentsche is er 2,5 hectare aan oppervlak dat vrijwel volledig uit struiken bestaat. Denk hierbij aan soorten als; sleedoorn, meidoorn, gewone vlier, krentenboompje, vogelkers, wilg, hazelaar en Gelderse roos.
Er zijn veel soorten struiken die in de lente bloeien en in de herfst vrucht dragen. Dit zorgt voor een mooi beeld in het landschap. Struweelvakken zijn vaak erg dicht begroeid en worden daardoor door veel vogels en andere dieren gebruikt als foerageer- en nestplaats. Insecten, met name vlinders, komen af op de bloesems van struik- en boomsoorten.
Ook de struweelvakken hebben beheer nodig om deze karaktereigenschappen en functie als foerageer- en nestplaats te behouden. Binnen een struweelvak moeten er struiken worden weggehaald of op kniehoogte worden afgezet. Hierdoor wordt er ruimte gecreëerd voor andere struiksoorten en er ontstaat een nieuwe groeivorm van meerdere stammen.
Botanisch grasland (22,4 hectare)
Bloemrijke graslanden, ook wel natuurrough genoemd, geven het gehele jaar kleur aan de golfbaan. In het voorjaar en de zomer zorgen bloeiende soorten voor kleur en voedsel voor bijen en vlinders. Op de golfbaan komen in de bloemrijke graslanden bijzondere en beschermde soorten voor, denk bijvoorbeeld aan de rietorchis of de kaardenbol.
Op de Drentsche Golf & Country Club zijn er veel verschillende soorten graslanden. Dit heeft te maken met de hoogteligging in het landschap en met het gegeven of het een vochtige of droge bodem is. Op een aantal plekken komt ook heide spontaan voor. De grote verscheidenheid aan bloemrijke graslanden is één van de unieke eigenschappen van de Drentsche.
Om ervoor te zorgen dat de graslanden bloemrijk en gevarieerd blijven, maaien de greenkeepers deze jaarlijks. Het maaisel halen ze weg om verrijking van de bodem te voorkomen. Want als dat gebeurt, zouden bijzondere soorten kunnen verdwijnen. Door deze beheermaatregel kunt u ieder jaar weer genieten van de kleurenpracht.
Ook wordt op enkele locaties de ontwikkeling en uitbreiding van heide gestimuleerd. Droge en vochtige heide past op deze bodem en hoort bij het Drentsche landschap. We gaan heide de komende jaren meer stimuleren op geschikte locaties op de golfbaan.
Oevers (27 kilometer)
Ook de oevers krijgen de ruimte op de Drentsche. De locatie van de oever op de golfbaan bepaalt het type oever. Zo bestaan de oevers die in het spel liggen voornamelijk uit gras, zodat u de waterhindernis goed kunt zien en de bal in het zicht houdt. Wanneer de oever wat verder buiten het spel ligt, is er meer ruimte voor een natuurlijkere groei en structuur.
Het zijn bijzondere en veranderlijke locaties omdat door het jaar heen waterstanden schommelen. Hierdoor komen er plant- en diersoorten voor die zich zowel op het land als in het water thuis voelen. Door de ruimte op de golfbaan is er ook genoeg kans voor riet om te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat u vanaf april t/m juli de kenmerkende zang van een kleine karekiet kunt horen op de DGCC en als u geluk hebt zelfs die van de rietgors of blauwborst.
Op de golfbaan komt u verschillende soorten oevers tegen. Ieder oevertype heeft zijn eigen kenmerken.
Gemaaide oever: Deze oever is begroeid met gras en wordt kort gemaaid om ervoor te zorgen dat golfers zicht hebben op de hole. Deze oevers liggen vaak dwars op het golfspel.
Extensieve oever: Een extensieve oever heeft een natuurlijkere uitstraling. Er komen diverse soorten grassen, kruiden en soms ook riet voor. Deze oevers liggen aan de rand van het golfspel en daarbinnen.
Door de oever extensief te beheren, dat betekent 1 à 2 keer per jaar maaien, wordt er ruimte gegeven aan een natuurlijke groei en ontwikkeling en een grote diversiteit aan soorten. Op deze manier krijgen ook insecten de kans om gebruik te maken van de oever als rust- en verblijfplaats. Dit type oever zal waar mogelijk uitgebreid worden.
Natuurlijke oever: De natuurlijke oever wordt begroeid door hogere kruiden zoals de lisdodde. Doordat deze oevers vaak buiten het golfspel liggen, vormen ze het leefgebied van kikkers, vlinders en vogels.
Door deze vegetatie 1x per1 à 2 jaar te maaien onstaat ruimte voor natuurontwikkeling. Door elk jaar op enkele locaties riet en andere vegetatie te laten staan, creëer je een gevarieerd beeld en ruimte voor rust- en verblijfplaasten voor de dieren. Waar mogelijk zal dit type oever ook uitgebreid worden.
Open water (6-7 hectare)
Op de Drentsche is 6,2 hectare aan open water aanwezig. Inclusief sloten is dat zelfs 7,2 hectare. Het water geeft een ruime blik op de verschillende holes en vormt tegelijk een natuurlijke hindernis voor het spel.
De vijvers kunnen begroeid zijn met waterplanten zoals gele plomp of kroos en zorgen voor mooie uitzichten over de golfbaan. Poelen verschillen van vijvers, omdat deze niet in verbinding staan met andere wateren. Zowel vijvers als poelen worden vrijgehouden van jonge bomen in de oever en slib op de waterbodem om ervoor te zorgen dat de waterpartijen niet dicht groeien. Dit betekent dat tussen de 5-10 jaar de vijvers uitgebaggerd moeten worden.
Greens
De green is het uiteindelijke doel van een hole. Vanaf de tee speelt een golfer in zo min mogelijk slagen de bal naar de green.
De greens op de Drentsche hebben allen dezelfde kwaliteit. De vlakheid, maaihoogte, stimp en dichtheid van de grasmat worden nauwkeurig gemeten en op de hele baan op hetzelfde niveau gehouden.
Voorgreens en aprons
De voorgreens en aprons zijn de aanloop naar en directe omgeving van de green.
De voorgreen en apron worden iets hoger gemaaid dan de green, maar het spelen van de bal met een putter is mogelijk.
Tees
Op de tee begint het golfspel pas echt. Hier wordt de bal afgeslagen richting de green. De Drentsche beschikt over diverse tees, zodat de speler zelf kan bepalen op welk niveau hij of zij wil spelen. Zo zijn er witte, gele en rode tees aanwezig.
De tee is altijd zo geplaatst dat de speler gemakkelijk de richting voor de bal kan bepalen.
Fairways
De fairway vormt de 'weg' van de tee naar de green. De fairways van de Drentsche zijn breed waardoor iedere speler de beste speellijn kan kiezen.
In de fairways kunnen hindernissen voorkomen zoals bunkers, waterpartijen of zelfs bomen die het spel nog uitdagender maken.
Semi-rough
De semi-rough is een strook van iets hoger gemaaid gras die direct aan de fairways grenst. Door de duidelijke maailijnen, is het op de Drentsche duidelijk waar de semi-rough begint.
Ook in de semi-rough kunnen hindernissen zoals bunkers en bomen voorkomen.
Golfrough
De golfrough is het hoogst gemaaide spelelement en ligt naast de semi-rough. Doordat dit baanonderdeel nog minder vaak wordt gemaaid, is het lastig om een bal hieruit te spelen.
De golfrough vormt als het ware een hindernis op zichzelf, maar er kunnen ook bomen of waterpartijen in voor komen.
Bunker
Een bunker is een hindernis die is bedoeld om het golfspel uitdagend te maken. De bunkers op de Drentsche zijn voor de golfer goed zichtbaar, hierdoor is het mogelijk om deze hindernis te ontwijken.
Omdat de bunker al een hindernis op zich is, wordt deze vrijgehouden van bladeren, takken en een te hoge grasrand.
Driving range en oefenfaciliteiten
Driving range De Drentsche beschikt over een driving range met zo'n 24 afslagplaatsen. Ook bij slecht weer kunt u hier uw lange spel oefenen op een van de overdekte afslagplaatsen. Ook later op de avond kunt u hier terecht; de driving range is voorzien van verlichting.
Oefenfaciliteiten Naast de driving range is er ook de mogelijkheid om op de oefengreen het chippen en putten te oefenen. Deze oefengreen wordt op dezelfde wijze onderhouden als de andere greens op de golfbaan. Zo bent u dus goed voorbereid op een ronde door de golfbaan wanneer u hier heeft geoefend.
Serving the game
De pace of play op deze baan ligt hoog. De doorstroming in het spel is goed, ondanks de lengte die overbrugd moet worden. Door op de baan duidelijk aan te geven hoe de route loopt, kan er veel tijd gewonnen worden en kan de golfer zich volledig richten op het spel en de medespelers.
De nadruk van het beheer ligt natuurlijk op het in topconditie houden van de spelelementen. Door te kiezen voor extensief beheer van de natuurlijke elementen, kan de greenkeeping zich volledig focussen op het beheer van de green, tees en fairways.
De directeur, manager en hoofdgreenkeeper hebben korte lijntjes naar elkaar wat leidt tot een daadkrachtige dagelijkse bedrijfsvoering. Deze doelgerichtheid in het beheer heeft als resultaat dat golfers kunnen spelen op een golfbaan met uniforme kwaliteit.
De spelelementen
De holes van een golfbaan bestaan uit verschillende onderdelen: de spelelementen. Deze elementen hebben ieder een eigen beheer dat is bedoeld om de holes visueel aantrekkelijk te maken, maar ook om de grasmat en de bodem gezond te houden. De greenkeepers van de Drentsche hechten veel waarde aan de gezondheid en kwaliteit van het gras. Om die reden meten zij regelmatig de kwaliteit en gebruiken zij nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen.
Op de Drentsche Golf & Country Club kan een speler kiezen om 18 holes te golfen op de wedstrijdbaan, of 9 holes op de par-3 baan. De holes bestaan uit de volgende spelelementen:
- Greens;
- Voorgreens;
- Tees;
- Fairways;
- Semi-rough;
- Golfrough;
- Bunkers.
Naast de wedstrijdholes en par-3 baan, beschikt de Drentsche over een driving range en oefengreen.
Technische systemen
Naast het dagelijkse beheer aan de grasmat, is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van beregening.
Het beregeningssysteem op de Drentsche is modern, computergestuurd en kan per locatie apart worden ingesteld. Dit zorgt ervoor dat de spelelementen precies genoeg water krijgen om vitaal te blijven. Hierdoor kan er het hele jaar door worden gespeeld.